Cinci zile libere de la stat doar în ianuarie, s-a schimbat legea din 2024. Nu-ți mai trebuie concediu, există ”sărbători legale”

de: Alexandru Puiu
05 01. 2024

Codul Muncii a suferit mai multe modificări importante în ultimul an, iar printre ele se numără și câteva particularități referitoare la sărbătorile legale, zilele libere de la stat. Din ianuarie 2024, există nu mai puțin de cinci astfel de zile doar în ianuarie.

Două noi ”sărbători legale” au fost introduse în 2024, cu mențiunea foarte importantă că, în mod regretabil pentru angajații români, cele două suplimentare din acest an pică în weekend, deci nu te vei putea bucura de ele, practic, decât din 2025.

Citește și: Noi zile libere pentru români în 2024, s-a schimbat legea. Erau două în plus, acum sunt trei, dar doar pentru unii

Noile sărbători legale pentru români

În luna ianuarie a fiecărui an, existau trei zile libere legale de la stat. Este vorba de zilele de 1 și 2 ianuarie în contul recuperării după Revelion. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată pe 24 ianuarie era de asemenea pe lista sărbătorilor legale. Conform modificărilor aduse Codului Muncii prin Legea 52/2023, au mai fost introduse două zile de pauză pentru toți angajații din România. Este vorba de zilele de 6 ianuarie, când se sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Întâmplarea face că în 2024 cele două zile suplimentare pică în weekend, sâmbătă și duminică. În consecință, cei care au un program de lucru normal, de luni până vineri, nu vor putea profita de zilele libere. Pe de altă parte, cei care prin natura muncii lor activează în weekend, se vor putea bucura de cele două zile suplimentare. Mai mult decât atât, dacă lucrează, vor trebui plătiți în plus cu minim 100% sau își vor putea recupera ziua liberă la o dată ulterioară, în următoarele 30 de zile.

Citește și: Ultimele detalii oficiale despre recalcularea pensiilor, banii în plus pentru pensionari în 2024. Cum se aplică cele două majorări

Ce zile libere mai au românii de la stat – sărbători legale

În conformitate cu Codul Muncii din țara noastră, restul sărbătorilor legale în care nu se lucrează în fiecare an în România sunt:

  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima și a doua zi de Crăciun.

Este important de reținut că, în funcție de cultul religios de care aparții în mod oficial, ai dreptul să-ți iei zilele libere legale la alte date în care se sărbătoresc sărbătorile menționate mai sus. Cel mai bun exemplu în acest sens este dat de discrepanța perioadei în care se sărbătorește Paștele la catolici.